Quantitat de plaques solars que necessites per a ser autosuficient

20 de gener de 2023

Quantitat de plaques solars que necessites per a ser autosuficient

Molts usuaris es pregunten quantes plaques solars necessiten per a ser autosuficients. Com veurem a continuació, respondre a aquesta pregunta involucra molts factors associats a les nostres necessitats actuals i futures d’energia.

Un habitatge pot ser autosuficient amb energia solar? Aquest és un dels dubtes més freqüents dels nostres usuaris i, encara que és l’objectiu de moltes llars, depèn de molts factors. El nombre de plaques solars instal·lades és només una de les desenes de variables involucrades.

Arribar al 100% d’autosuficiència depèn d’elements tan importants com la ubicació geogràfica, la incidència solar i la grandària general del projecte. Però a més, és una meta que va més associada a les necessitats actuals i futures d’energia.

Com veurem a continuació, un habitatge pot substituir en gran manera el consum de fonts d’energia convencionals. No obstant això, per a arribar al 0 consum d’energia de la xarxa pública es necessiten inversions quantioses que bé val la pena avaluar.

Es pot ser autosuficient amb plaques solars?

Només en teoria, una casa pot generar l’energia suficient per a cobrir les seves necessitats d’energia i encara produir excedents de consum. No obstant això, les mateixes característiques tècniques d’un sistema d’autogeneració tenen una sèrie de limitacions.

Una teulada pot captar energia solar durant totes les hores de llum solar encara quan la intensitat es redueixi en dies ennuvolats, albes o capvespres. El que succeeix en la pràctica és que la quantitat d’energia captada té fluctuacions al llarg del dia, del més o de l’any.

La foscor de la nit, els dies d’hivern amb menys hores de llum solar o els dies d’espessa boira afecten la quantitat d’energia captada pels panells. És en aquests moments quan el sistema utilitza l’energia emmagatzemada en les bateries per a suplir les necessitats de la nostra llar.

Moltes vegades el nostre propi consum excedeix la capacitat d’acumulació de les bateries i de manera automàtica es fa ús de la xarxa pública. Per aquesta raó, encara en zones d’alta incidència solar, és molt difícil parlar d’una total autosuficiència amb l’eficiència i potència a la qual estem acostumats.

Quantes plaques solars són necessàries per a arribar a ser autosuficient?

Des del punt de vista lògic, podríem dir que a mesura que tenim més plaques solars, més energia podem generar. Això, per descomptat, depèn de superar límits físics, arquitectònics i òbviament, econòmics.

Cada placa solar té un potencial de captació que difereix considerablement d’acord amb la ubicació geogràfica del projecte. En zones amb major llum solar anual, el potencial de captació és superior al de regions amb hiverns més prolongats i més hores de foscor al dia.

Addicionalment, la disponibilitat d’espai en la teulada, l’estabilitat de l’estructura o la presència de barreres físiques que obstaculitzin el pas de la llum solar també incideixen.

Cada casa, edifici o comunitat de veïns té condicions que incideixen en la quantitat i qualitat de l’energia generada per a l’autoconsum. Però, d’altra banda, el pressupost per a la inversió en panells solars pot posar límits al projecte.

Un altre element que analitzem en major profunditat en el nostre article sobre els pros i contres de desconnectar-se de la xarxa pública, és la inversió en bateries. Les bateries per a un sistema fotovoltaic tenen un preu d’adquisició més elevat, i per tant amb majors temps d’amortització.

Per a suplir el 100% de l’energia necessària en una llar, necessitem a més de les plaques solars, un sistema de bateries suficient. Aquesta inversió pot augmentar la suma total de la inversió i allargar el retorn d’aquests pagaments.

¡Instala placas solares y ahorra cada mes en tu factura de electricidad!

¡Descubre el potencial de tu tejado en 1 minuto! 

Els desavantatges de l’autosuficiència

Encara que semblés una relació de benefici directament proporcional, la desconnexió de la xarxa pública pot presentar alguns desavantatges. En termes pràctics, una llar pot reduir en una gran mesura la seva dependència de l’electricitat sense que necessàriament hagi de desconnectar-se al 100%.

Contradictòriament, a la concepció generalitzada, mantenir la connexió a la xarxa elèctrica pública presenta alguns avantatges tècnics i pràctics. En primer lloc, l’energia elèctrica tradicional pot suplir les necessitats energètiques en algun punt donat.

L’energia elèctrica tradicional pot ser necessària quan la generació i/o acumulació d’energia és insuficient per a suplir el consum d’una llar. La xarxa pública ens permet tenir un subministrament continu i ininterromput encara davant les condicions ambientals més adverses.

A més, mantenir-nos connectats a la xarxa pública és la forma tècnicament viable per a reinserir els excedents de consum. La connexió a la xarxa pública ens permet reingressar aquelles porcions d’energia que no consumim i així poder generar beneficis econòmics.

D’altra banda, la connexió a la xarxa elèctrica convencional ens permet compensar els increments de consum estacionals de manera eficaç. Generalment, els mesos d’hivern redueixen la captació d’energia solar en la mateixa mesura que s’augmenta exponencialment el consum. En aquest context, l’energia elèctrica pública pot ajudar-nos a compensar aquestes deficiències.

La nostra calculadora solar pot ajudar-te a tenir una estimació de l’equipament necessari d’acord amb la teva ubicació i consum actual. És una de les eines més precises de l’actualitat encara que només et dona una petita orientació.

Per a conèixer quantes plaques solars necessites per a ser autosuficient o suplir en major mesura els teus requeriments, és imprescindible fer un estudi tècnic personalitzat. Els tècnics especialitzats de Solideu realitzen un anàlisis in situ per a determinar l’equipament i la suma total de la inversió necessària.