Les 10 majors instal·lacions de generació d’energia solar fotovoltaica a Espanya

18 de març de 2020

Les 10 majors instal·lacions de generació d’energia solar fotovoltaica a Espanya

Taula de continguts

A Espanya, les energies renovables han tornat a recuperar el terreny perdut després de l’aturada imposada pels governs durant l’última dècada. En aquest sentit, cal recordar que entre el 2007 i el 2009 es van construir en sòl espanyol algunes de les principals centrals fotovoltaiques del món, mentre que des del 2009 i fins a l’actualitat l’aturada de la indústria solar a Espanya i el seu creixement a la resta del món va comportar el descens del nombre de centrals fotovoltaiques en el rànquing de les plantes més grans a escala mundial.

Però el panorama va canviant. I el sol torna a resplendir per a les empreses d’energia solar fotovoltaica a Espanya. De fet, ens podem enorgullir de tenir en territori nacional la planta fotovoltaica més gran d’Europa. Es tracta del projecte de planta fotovoltaica Núñez de Balboa, construïda pel grup Iberdrola al municipi d’Usagre, a Badajoz.

La seva inauguració està prevista per al primer trimestre del 2020, i no destaca només per la seva gran capacitat instal·lada –500M Wp de potència i amb 391 megawatts (MW) de potència màxima de connexió a la xarxa–, sinó també perquè s’ha construït en un temps rècord, en poc més d’un any, per poder subministrar energia neta a unes 250.000 persones, xifra superior a la població de les ciutats de Càceres i Badajoz. Quan estigui en funcionament i a ple rendiment, la planta fotovoltaica permetrà evitar l’emissió a l’atmosfera d’unes 215.000 tones de CO₂ a l’any.

No obstant això, fins a la posada en marxa d’aquesta planta, el llistat d’empreses d’energia solar fotovoltaiques a Espanya segueix liderat per la planta d’energia solar fotovoltaica de la Mula, a Múrcia, que per la seva capacitat de producció ocupa un lloc destacat en l’exclusiu TOP 20 mundial. La llista encara vigent de les 10 empreses d’energia solar fotovoltaica més grans d’Espanya el formen les següents companyies:

1. Central solar fotovoltaica Mula (Múrcia)

És una central d’energia fotovoltaica amb capacitat de fins a 494 megawatts (MW). Va ser construïda per Cobra (Grup ACS) i s’ha inaugurat recentment, tot just el juliol de l’any 2019. En el moment de la seva inauguració, i fins a la creació de la fotovoltaica Núñez de Balboa, la de Mula era la central d’energia fotovoltaica més gran d’Europa, i superava fins i tot el parc solar de Cestàs a França.

2. Planta fotovoltaica Don Rodrigo (Sevilla)

La planta solar fotovoltaica de Don Rodrigo, amb una superfície de 300 hectàrees, és també una de les més grans d’Europa i està situada entre els termes municipals d’Alcalá de Guadaira i Utrera. Amb una inversió de 100 milions d’euros, la planta té 174 megawatts de potència instal·lada i més de mig milió de mòduls solars. L’empresa que desenvolupa el projecte és l’alemanya BayWa.re i la seva aposta pel sector tindrà continuïtat en els pròxims anys. De fet, ja està en construcció la planta de Don Rodrigo 2 amb una potència de 50 megawatts i, en tramitació, altres dos horts solars que sumaran 20 megawatts més de potència. Tots ells situats a la mateixa zona sevillana.

3. Parc fotovoltaic Picón I, Picón II i Picón III (Ciudad Real)

El setembre de 2019 s’inaugurava oficialment el complex fotovoltaic més gran de Castella-La Manxa format per tres projectes de generació d’energia solar, anomenats Picón I, Picón II i Picón III. Situat al terme municipal de Porzuna (Ciudad Real), aquest parc fotovoltaic, impulsat per Naturgy, és capaç de produir 310 GWh a l’any. Així mateix, cadascuna de manera individual té una potència instal·lada de 50 MW, la qual cosa pot generar, en el seu conjunt, el consum elèctric que satisfaci les necessitats d’uns 88.500 habitatges.

Aquesta infraestructura té capacitat per reduir al voltant de 4,5 milions de tones de CO₂ durant la seva vida útil, addicionalment a altres emissions contaminants, ja que incorpora mesures innovadores de caràcter tant tecnològic com mediambiental. De fet, per a la conservació de la flora en el seu entorn s’està realitzant l’adequació paisatgística amb la plantació en els espais lliures dins de la planta i el repoblament forestal de 2,5 hectàrees d’alzines als voltants.

4. Parc fotovoltaic Puertollano (Ciudad Real)

Renovalia Energy Group és l’empresa encarregada de la posada en marxa i explotació de cinc plantes fotovoltaiques al municipi de Puertollano a Ciudad Real. El parc fotovoltaic, conegut com El Bonal, compta amb una potència total de 79,2 MWp. Una de les seves peculiaritats és que la planta fotovoltaica podrà vendre tota l’energia generada directament al mercat, la qual cosa es coneix com un “projecte Merchant”. Un cop es completi el projecte, previst per al 2020, el parc fotovoltaic serà capaç de generar 118.000 MWh anuals, una quantitat que permetrà cobrir les necessitats energètiques de 146.000 persones durant un any.

5. Parc fotovoltaic Olmedilla de Alarcón (Conca)

Situat a Olmedilla de Alarcón (Conca), el Parc Fotovoltaic Olmedilla de Alarcón va ser considerada, quan es va inaugurar l’any 2008, la planta d’energia solar fotovoltaica més gran del món. Ocupa una superfície equivalent a 350 camps de futbol junts. La planta compta amb més de 270.000 panells solars fotovoltaics capaços de generar entre 60 i 85 megawatts de potència instal·lada. Tot això es tradueix en la producció d’energia neta per proveir més de 40.000 llars, fet que evita l’emissió d’unes 40.000 tones de CO₂ a l’atmosfera a l’any. L’empresa que gestiona aquest complex és Nobesol Levante, una companyia d’origen familiar i capital 100% valencià, que va començar la seva experiència en el mercat de l’energia solar amb petites instal·lacions fotovoltaiques de connexió a la xarxa de fins a 5 kW. Això sí, per al muntatge del parc fotovoltaic l’empresa valenciana va comptar amb l’ajuda del gegant Siliken, un dels grans productors espanyols de plaques fotovoltaiques, ja que es va encarregar d’instal·lar 43 dels 60 MW.

6. Planta solar fotovoltaica La Magascona i La Magasquilla (Càceres)

Entre els anys 2006 i 2011 es va construir a Trujillo, a la província de Càceres, la planta solar fotovoltaica anomenada La Magascona, amb 200 instal·lacions de 100 KW cadascuna, per a una potència total de 20 MW. Això equival a la capacitat d’oferir energia renovable a unes 20.000 llars a l’any, i a evitar l’emissió d’unes 42.000 tones de CO2 anuals.

Aquesta planta va ser ampliada fins a tres ocasions amb tres noves plantes contigües: La Magasquilla, que va aportar una mica més de 10 megawatts de potència addicional; una planta a Arroyo de San Serván (Alhumbra), i la tercera fase de Trujillo, Trujillo III, amb capacitat per a 10 MW. Aquestes plantes sumen una potència de gairebé 60 MW i formen Extremadura Solar, gestionada per Fotowatio. El conjunt d’aquests projectes té una superfície total de més de 235 hectàrees, amb una producció anual de 107.313 MWh. Això vol dir que evita l’emissió de més de 75.000 tones de CO₂ l’any i proveeix més de 35.000 llars.

7. Planta solar Arnedo (La Rioja)

El febrer de 2008, i de la mà del Grup T-Solar, es va iniciar la construcció de la planta solar d’Arnedo, a La Rioja. En menys de 6 mesos la central ja era operativa, gràcies a la col·laboració de les empreses subministradores provinents de tres continents: plaques solars d’Àsia, professionals d’Amèrica i altres components de diversos països europeus. Es van utilitzar fins a 172.000 mòduls solars instal·lats i 360 quilòmetres de perfil d’acer. Una obra singular que va permetre la instal·lació de 34,19 MWp megawatts de potència que generen 49.936.510 kWh/any d’energia que equival al consum elèctric d’11.451 llars i que evita l’emissió a l’atmosfera de 17.877 tones de CO₂ a l’any.

8. Planta solar Osa de la Vega (Conca)

Al petit municipi d’Osa de la Vega, de només 479 habitants censats, se situa una de les plantes d’energia solar fotovoltaica més importants del país, amb capacitat per a 30 MW (pic), i una superfície de 800.000 m². És operativa des del 2008.

9. Parc solar SPEX Mèrida/Don Álvaro (Badajoz)

La planta solar SPEX de Mèrida/Don Álvaro, en la construcció de la qual van col·laborar l’empresa extremenya Eco Energies del Guadiana i l’alemanya Solar Parks of Extremadura, es va inaugurar l’octubre del 2008. La planta, situada entre els terrenys municipals de Mèrida i Don Álvaro a Badajoz, compta amb 30 MW i ocupa una extensió de 195 hectàrees. La producció anual d’aquest parc solar fotovoltaic és capaç de proveir d’energia renovable uns 65.000 habitants, cosa que evita l’emissió a l’atmosfera d’unes 52.000 tones de diòxid de carboni a l’any.

10. Parc Fotovoltaic Casa de los Pinos (Conca)

També construïda i operativa des del 2008, la planta fotovoltaica de Casa de los Pinos, a Conca, que pertany a Renovalia Energy, tanca el TOP10 de les empreses d’energia solar a Espanya, amb un pic de producció de 28 MW.