Solideo

Les 10 instal·lacions de generació d'energia solar fotovoltaica més grans d'Espanya

A Espanya, les energies renovables han tornat a recuperar el terreny perdut després de l’aturada imposada pels governs durant l’última dècada. No en va, cal recordar que entre 2007 i 2009 es van construir en somni espanyol algunes de les majors centrals fotovoltaiques del món, encara que des de 2009 i fins a l’actualitat, l’aturada de la indústria solar a Espanya i el creixement de la mateixa en la resta del món, va comportar el descens de les mateixes en el rànquing de les plantes més grans a nivell mundial.

Però el panorama va canviant. I el sol torna a lluir per a les empreses d’energia solar fotovoltaica a Espanya. De fet, podem vanagloriar-nos d’albergar en territori nacional la major planta fotovoltaica de tota Europa. Es tracta del projecte de planta fotovoltaica Núñez de Balboa, construïda pel grup Iberdrola en el municipi de Usagre, a Badajoz.

La seva inauguració està prevista per al primer trimestre d’aquest 2020, i no sols destaca per la seva gran capacitat instal·lada -500MWp de potència i amb 391 megavats (MW) de potència màxima de connexió a la xarxa-, si no també per haver estat construïda en un temps rècord, en poc més d’un any, i per poder subministrar energia neta a unes 250.000 persones, quantitat superior a la població de les ciutats de Càceres i Badajoz. Quan estigui en funcionament i en ple rendiment, la planta fotovoltaica permetrà evitar l’emissió a l’atmosfera d’unes 215.000 tones de CO₂ a l’any.

Fins a la posada en marxa d’aquesta planta, no obstant això, el llistat d’empreses d’energia solar fotovoltaiques a Espanya segueix liderat per la planta d’energia solar fotovoltaica de la Mula, a Múrcia, que per la seva capacitat de producció ocupa un lloc destacat en l’exclusiu TOP 20 mundial. El llistat encara vigent de les 10 majors empreses d’energia solar fotovoltaica a Espanya està format per les següents companyies:

1. Central Solar Fotovoltaica Mula (Múrcia).

 

És una central d’energia fotovoltaica amb capacitat de fins a 494 megavats (MW). Va ser construïda per Cobra (Grup ACS) i es va inaugurar recentment, tan sols al juliol de l’any 2019. En el moment de la seva inauguració, i fins a la creació de la fotovoltaica Núñez de Balboa, la de Mula era la central d’energia fotovoltaica més gran a Europa, superant fins i tot al Parc solar Cistelles a França.​

2. Planta fotovoltaica Don Rodrigo (Sevilla).

 

La planta solar fotovoltaica de Don Rodrigo, amb una superfície de 300 hectàrees, és també una de les més grans d’Europa i està situada entre els termes municipals d’Alcalá de Guadaíra i Utrera. amb una inversió de 100 milions d’euros, la planta té 174 megavats de potència instal·lada i més de mig milió de mòduls solars. L’empresa que desenvolupa el projecte és l’alemanya Baywa.re i la seva aposta pel sector tindrà continuïtat en els pròxims anys. De fet, ja està en construcció la planta de Don Rodrigo 2 amb una potència de 50 megavats i en tramitació, altres dos horts solars que sumaran 20 megavats més de potència. Tots ells, situats en la mateixa zona sevillana.

3. Parc Fotovoltaic Picón I, Picón II i Picón III (Ciudad Real).

 

Al setembre de 2019, s’inaugurava oficialment el major complex fotovoltaic de Castella la Manxa format per tres projectes de generació d’energia solar, denominats Picón I, Picón II i Picón III. Situat en el terme municipal de Porzuna (Ciudad Real), aquest parc fotovoltaic, impulsat per Naturgy, és capaç de produir 310 GWh a l’any. Així mateix, cadascuna d’elles de manera individual té una potència instal·lada de 50MW, la qual cosa pot generar, en el seu conjunt, el consum elèctric per a atendre les necessitats d’unes 88.500 habitatges.

Aquesta infraestructura és capaç de reduir al voltant de 4,5 milions de tones de CO₂ durant la seva vida útil, addicionalment a altres emissions contaminants, en incorporar mesures innovadores de caràcter tant tecnològic com mediambiental. De fet, per a la conservació de la flora en el seu entorn s’està realitzant l’adequació paisatgística amb la plantació en els espais lliures dins de la planta i el repoblament de 2,5 hectàrees d’alzines als voltants.

4. Parc Fotovoltaic Puertollano (Ciudad Real).

 

Renovalia Energy Group és l’encarregat de la posada en marxa i explotació de cinc plantes fotovoltaiques en el municipi de Puertollano a Ciudad Real. El parc fotovoltaic, conegut com El Bonal, compta amb una potència total de 79,2 MWp. Una de les seves peculiaritats és que la planta fotovoltaica podrà vendre tota l’energia generada directament al mercat, la qual cosa es coneix com un “projecte Merchant”. Una vegada es completi el projecte, previst per a aquest 2020, el parc fotovoltaic serà capaç de generar 118.000 MWh anuals, una quantitat que permetrà cobrir les necessitats energètiques de 146.000 persones durant un any.

5. Parc Fotovoltaic Olmedilla d’Alarcón (Conca).

Situat en Olmedilla d’Alarcón (Conca), el Parc Fotovoltaic Olmedilla d’Alarcón va ser, quan es va inaugurar l’any 2008, considerada la planta d’energia solar fotovoltaica més gran del món. No en va, ocupa en superfície l’equivalent a 350 camps de futbol junts. La planta compta amb més de 270.000 panells solars fotovoltaics capaços de generar entre 60 a 85 megavats de potència instal·lada. Tot això, es tradueix en la producció d’energia neta per a proveir a més de 40.000 llars, evitant així l’emissió d’unes 40.000 tones de CO₂ a l’atmosfera a l’any. L’empresa que gestiona aquest complex és Nobesol Llevant, una companyia d’origen familiar i capital 100% valencià, que va començar la seva experiència en el mercat de l’energia solar amb petites instal·lacions fotovoltaiques de connexió a la xarxa de fins a 5 kW. Això sí, l’empresa valenciana va comptar amb l’ajuda del gegant Siliken, un dels majors productors espanyols de plaques fotovoltaiques, per al muntatge del parc fotovoltaic, ja que es va encarregar d’instal·lar 43 dels 60 MW.

6. Planta Solar Fotovoltaica La Magascona i La Magasquilla (Càceres).

 

Entre els anys 2006 i 2011 es va construir a Trujillo a la província de Càceres, la planta solar fotovoltaica denominada La Masgascona, amb 200 instal·lacions de 100KW cadascuna, per a una potència total de 20 MW. Això equival a la capacitat d’oferir energia renovable a uns 20.000 llars a l’any, i a evitar l’emissió d’unes 42.000 tones de CO2 anuals.

Aquesta planta va ser ampliada fins a tres ocasions amb tres noves plantes contigües, La Magasquilla, que va aportar una mica més de 10 megavats de potència addicional; una planta en Rierol de San Serván (Alhumbra) i la tercera fase de Trujillo, Trujillo III, amb capacitat per a 10 MW. Al final, aquestes plantes sumen una potència pròxima a 60 MW formant en el seu conjunt ‘Extremadura Solar’, totes elles a càrrec de Fotowatio. El conjunt d’aquests projectes, finalment, tenen una superfície de més de 235 hectàrees, amb una producció anual de 107.313 MWh. Això vol dir que evita l’emissió de més de 75.000 tones de CO₂ a l’any i proveeix a més de 35.000 llars.

7. Planta Solar Arnedo (La Rioja).

 

Al febrer de 2008, i de la mà del Grup T-Solar, es va iniciar la construcció de la Planta Solar d’Arnedo, a La Rioja. En menys de 6 mesos la central ja estava operativa, gràcies a la col·laboració de les empreses subministradores provinents de tres continents: plaques solars d’Àsia, professionals d’Amèrica i altres components de diversos països europeus. Es van utilitzar fins a 172.000 mòduls solars instal·lats i 360 quilòmetres de perfil d’acer. Una obra singular que va permetre la instal·lació de 34,19 MWp megavats de potència que genera 49.936.510 kWh/any d’energia que equival al consum elèctric de 11.451 llars i que evita l’emissió a l’atmosfera de 17.877 tones de CO₂ a l’any

8. Planta Solar Óssa de la Vega (Conca).

 

En el petit municipi d’Óssa de la Vega, de només 479 habitants censats, se situa una de les plantes d’energia solar fotovoltaica més importants del país, amb capacitat per a 30 MW (pic), i una superfície de 800.000 m². Està operativa des de 2008.

9. Parc Solar “SPEX” Mèrida/Don Álvaro (Badajoz).

 

La planta solar SPEX de Mèrida-Don Álvaro, en la qual van col·laborar per a la seva construcció la signatura extremenya Eco Energies del Guadiana i l’alemanya Solar Parks of Extremadura, es va inaugurar a l’octubre de 2008. La planta, situada entre els terrenys municipals de Mèrida i Don Álvaro de Badajoz, compta amb 30 MW i ocupa una extensió de 195 hectàrees. La producció anual d’aquest Parc Solar fotovoltaic és capaç de proveir d’energia renovable a uns 65.000 habitants, evitant a més l’emissió a l’atmosfera d’unes 52.000 tones de diòxid de carboni a l’any.

10. Parc Fotovoltaic Casa dels Pins (Conca).

 

També construïda i operativa des de 2008, la planta fotovoltaica de Casa dels Pins, a Conca, pertanyent a Renovalia Energy, tanca el TOP10 de les empreses d’energia solar a Espanya, amb un pic de producció de 28 MW.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia. Asumiremos que está de acuerdo con esto, pero puede optar por no participar si lo desea.      Más información
Privacidad
Abrir chat