Els pros i contres de desconnectar-se de la xarxa elèctrica i utilitzar només l’energia fotovoltaica com a font única d’electricitat

15 d'octubre de 2020

Els pros i contres de desconnectar-se de la xarxa elèctrica i utilitzar només l’energia fotovoltaica com a font única d’electricitat

Taula de continguts

Treure la teva llar de la xarxa elèctrica pública gràcies a la instal·lació d’un sistema d’energia solar fotovoltaic d’autoconsum amb emmagatzematge energètic de bateries mai ha estat tan assequible i atractiu com avui. Fins i tot els propietaris d’habitatges urbans amb una connexió a la xarxa elèctrica estan considerant i avaluant la idea de ser totalment autosuficients energèticament. Si retrocedim fins fa només cinc anys, desconnectar-se de la xarxa era una utopia completa i molt poques persones consideraven la possibilitat de tenir cases desconnectades tret que, malauradament, la xarxa no arribés a la seva llar.

Què ha canviat? Quins són els beneficis de continuar a la xarxa? Per què les llars es desconnecten de la xarxa?

Per què les llars estan considerant desconnectar-se de la xarxa?

Hi ha diverses raons per les quals tantes llars estan pensant a prescindir de la connexió a la xarxa elèctrica. Les principals són:

  • L’energia solar ja és molt assequible, la qual cosa la converteix en una forma rendible perquè les llars generin almenys una part de la seva pròpia electricitat. Les instal·lacions fotovoltaiques s’estan instal·lant de manera massiva a tot Espanya. L’eliminació de l’impost al Sol ha marcat, també sens dubte, un abans i un després en l’autoconsum fotovoltaic.
  • Els costos d’emmagatzematge energètic amb bateries estan baixant molt ràpidament. La tecnologia de liti està avançant a marxes forçades gràcies a la forta empenta del cotxe elèctric, dels telèfons mòbils, patins o bicis elèctriques, drons, etc. Tots aquests són productes no tenen cap sentit ni cabuda sense una tecnologia de bateria assequible, i, per tant, darrere d’aquest boom de nous productes hi ha hagut un fort desenvolupament del seu component més vital: la bateria de liti.
  • Els preus de l’electricitat han augmentat a causa de diversos factors, inclòs l’augment del preu majorista de l’electricitat i els costos d’infraestructura de la xarxa. A Espanya l’increment de l’energia elèctrica durant els últims 5 anys ha estat vertiginós.
  • L’energia solar per a autoconsum ja és una realitat. Una part de l’energia que consumim de la xarxa elèctrica es genera amb energia solar, però l’eficiència de generar l’energia al mateix lloc on es consumeix ho canvia tot. El transport energètic des dels camps de producció solar de les grans companyies energètiques fins a casa nostra té un cost associat: el manteniment de milers de quilòmetres d’infraestructura, les pèrdues del transport d’energia pels cables, sense parlar del cost mediambiental i visual o paisatgístic. El concepte d’autoconsum trenca amb el paradigma de requerir una xarxa complexa i distribuïda de transport d’energia, i elimina les seves ineficiències i sobrecostos que no aporten valor al client final.
  • I finalment, un sentiment repressiu contra les grans empreses elèctriques, les quals semblen que fixen els preus de l’energia al seu gust, maltracten els clients amb una atenció nefasta, són especialistes en les anomenades “portes giratòries”, etc., etc.

Estàs pensant a desconnectar-te de la xarxa? Tingues en compte aquests punts. Malauradament, també hi ha desavantatges

Donats els anteriors punts, semblaria que desconnectar-se de la xarxa seria gairebé una decisió assenyada i totalment viable o, almenys, prou a prop de ser rendible i atractiva. Però la promesa resisteix un major escrutini? Hem resumit alguns dels punts clau que ens han de fer pensar si ens val o no la pena desconnectar-nos de la xarxa elèctrica:

  • Considera els beneficis: sí, l’energia solar és més assequible que mai, amb períodes d’amortització de la inversió de tan sols 3-5 anys. Els preus dels sistemes de bateries, d’altra banda, continuen sent una mica alts i les bateries encara no sempre tenen el sentit perfecte d’inversió com sí que el té una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic sense bateries. No ha estat fins fa poc que els preus de les bateries per a la llar han baixat prou per oferir períodes de recuperació més curts que els períodes de garantia (generalment al voltant de 10 anys).
  • Limitacions d’espai al sostre: la grandària del teu sostre (sense ombra) és un factor determinant enorme sobre si una casa podrà o no desconnectar-se de la xarxa. Moltes cases suburbanes simplement no tenen l’espai al sostre per col·locar prou panells solars per desconnectar-se completament de la xarxa. Saber si l’àrea útil és suficient o no ho podràs descobrir amb una visita i estudi energètic de ACCIONA Energía en un procés típic d’oferta econòmica que duem a terme de forma totalment gratuïta per als nostres clients.
  • Generació d’energia de suport: per desconnectar-nos de la xarxa amb energia solar i bateries, generalment necessitarem un sistema que ofereixi de manera fiable 3-4 dies d’“autonomia energètica” per superar períodes de clima inclement o un ús d’energia superior a la mitjana. Com a regla general, això significa aproximadament 3-5 vegades més de capacitat solar i de bateries de la que necessitaríem per aconseguir un dia d’autonomia, fins i tot si aquesta capacitat excedent rarament s’utilitza. Un generador dièsel és una altra opció, però el combustible pot ser car i el soroll que fa un generador podria molestar els veïns (o la nostra pròpia família) o anar en contra de la normativa de l’ajuntament.
  • Canvis en el teu estil de vida: el teu sistema generalment es dimensionarà d’acord amb les necessitats energètiques en el moment de fer la instal·lació; la incorporació d’un membre de la família o un canvi en l’horari de treball podria alterar la forma com consumeixes energia durant el dia, la qual cosa possiblement requereix una actualització del sistema.
  • Costos continus: atès que seràs el propietari de l’equip, tindràs la responsabilitat financera del manteniment dels teus equips i de la substitució de components. Si tens un generador, també hauràs de pagar el combustible. Quan s’utilitza la xarxa elèctrica com a suport del nostre sistema d’autoconsum, el manteniment de la infraestructura de suport l’assumeix l’empresa distribuïdora d’energia.
  • La xarxa elèctrica admet una injecció d’excedents infinita de l’energia generada pel nostre sistema. Si nosaltres no utilitzem la nostra energia, no només la companyia elèctrica ens l’ha de remunerar sinó que, des del punt de vista mediambiental, aquesta energia verda la podrà consumir, per exemple, un veí meu connectat a la xarxa. En canvi, amb un sistema aïllat amb bateries, la reutilització dels excedents es limita a la capacitat màxima de les nostres bateries.

Connectat a la xarxa amb bateries: el millor dels dos mons?

La independència energètica no ha de ser una elecció en blanc i negre entre la confiança total en la xarxa i l’autosuficiència total. De fet, la majoria de les llars que instal·len un sistema fotovoltaic d’autoconsum amb bateries mantenen la connexió a la xarxa per evitar algunes de les complicacions descrites anteriorment.

Per dividir-ho en termes simples, tindrem sempre quatre opcions:

  • 100% de confiança en la xarxa: mantenir-se connectat a la xarxa sense energia solar ni bateries.
  • Dependència parcial de la xarxa/autosuficiència parcial: mantenir-se connectat a la xarxa però amb energia solar sense bateries per ajudar-te a satisfer la major part de les teves necessitats energètiques diàries.
  • Baixa dependència parcial de la xarxa/alta autosuficiència parcial: mantenir-se connectat a la xarxa però amb energia solar i bateries per satisfer la totalitat de les teves necessitats energètiques diàries excepte en situacions climàtiques anòmales.
  • Autosuficiència total: tallar completament els llaços amb la xarxa i atendre les teves pròpies necessitats energètiques amb prou capacitat solar, de bateries i de possibles generadors auxiliars per superar qualsevol contingència.

Escollir l’opció 2 i 3 permet una gran flexibilitat en termes de decidir quanta autosuficiència energètica t’agradaria tenir o pots pagar. A partir d’una instal·lació inicial, es pot augmentar fàcilment la capacitat o autonomia del sistema: una instal·lació fotovoltaica més gran amb més bateries. Fins i tot és factible ser gairebé 100% autosuficient en energia i alhora tenir la xarxa a mà com a font d’energia “de suport”.

I quan la meva casa està “aïllada” i no hi arriba la xarxa elèctrica?

En aquest cas, sens dubte, tu i la teva família esteu d’enhorabona. La tecnologia actual ja permet avui dia una solució senzilla, ràpida d’instal·lar i econòmicament assequible per a la majoria de butxaques de les famílies espanyoles. A ACCIONA Energía, estem instal·lant dotzenes d’instal·lacions fotovoltaiques en cases aïllades on l’energia elèctrica no hi arriba i els aportem una solució que els permet gaudir, d’una manera molt més confortable que mai, de la seva casa aïllada. A més, el finançament d’aquesta mena d’instal·lacions és ràpid i senzill: nosaltres mateixos gestionem tot el procés per a vosaltres.

Els beneficis d’estar connectat a la xarxa: una perspectiva social

A tot el món els sistemes d’energia elèctrica estan experimentant, per fi, un canvi de proporcions massives, amb milions de generadors de petita escala, sobretot llars i empreses, que produeixen i consumeixen la seva energia. En aquesta transformació, hi ha tants desafiaments com oportunitats. Les perspectives més socials del consum energètic consideren que, tot i les ganes que puguem tenir de fer-ho, desconnectar-nos de la xarxa no és una bona idea des del punt de vista més social: si totes les llars que es puguin instal·lar un sistema fotovoltaic d’autoconsum opten per deixar la xarxa de manera massiva, els que no s’ho puguin permetre perquè viuen en habitatges més petits i plurifamiliars, que coincideix a més amb usuaris amb rendes més baixes, hauran de pagar a la seva factura de la llum els costos de la infraestructura de la xarxa de les companyies elèctriques (en bona mesura independentment del nombre d’usuaris). D’això en podem estar segurs: sempre buscaran el preu de la factura de la llum que els permet continuar sent rendibles. Aquesta situació, per tant, agreujarà les diferències socials i la pèrdua de la competitivitat d’empreses més petites amb negocis associats a l’ús intensiu d’energia.

Confia en ACCIONA Energía per instal·lar el teu sistema fotovoltaic. Coneixements tècnics i experiència professional avalen els nostres equips professionals i tecnologia. 

UNEIX-TE A LA NOSTRA COMUNITAT