Els 5 mites més freqüents sobre l’energia fotovoltaica

3 de novembre de 2022

Els 5 mites més freqüents sobre l’energia fotovoltaica

Tot i ser una de les fonts d’energia més segures, eficients i ecosostenibles del món, existeixen molt mites sobre l’energia fotovoltaica. Aquests enganys sobre l’energia solar es basen en informacions falses i en antigues creences que afecten la decisió de molts usuaris. Ara veurem quins són els més freqüents i la seva vertadera explicació. 

S’ha comprovat que l’energia fotovoltaica és una de les fonts energètiques més netes, sostenibles i eficients del món. Avui dia, milers d’indústries i milions de llars sustenten la seva activitat al 100% amb energia fotovoltaica. Així i tot, existeixen molts mites i informació errònia sobre el seu ús, manteniment i instal·lació.

Molts dels enganys sobre l’energia solar es basen en la desinformació. Alguns dels més repetits són considerats com a certs per moltes persones que senten aprensió a l’hora de canviar les seves fonts energètiques.

Només podrem comprendre les bondats i els beneficis de l’energia fotovoltaica si contrastem els malentesos amb fets certs i provats en la pràctica. Aquests són els mites més difosos sobre l’energia solar i l’autoconsum fotovoltaic.

El top 5 dels enganys sobre energia fotovoltaica

1. Els panells han de canviar-se cada any

Aquest, és un dels mites sobre energia fotovoltaica més repetits. Un dels seus efectes més negatius és que pretén fer creure que la inversió en panells solars s’ha de fer anualment. Evidentment, si ens creiem aquest mite i fem alguns comptes, al final ens serà més rendible quedar-nos amb l’energia elèctrica actual.

Però la realitat és totalment contrària. En condicions normals els panells solars tenen una vida útil d’aproximadament vint-i-cinc anys. A més, les plaques solars no necessiten manteniment, només alguna comprovació del seu funcionament. Per aquest motiu, la inversió inicial es pot amortitzar de manera positiva en pocs anys gràcies a l’estalvi en el pagament d’electricitat. Així mateix, es poden obtenir beneficis econòmics pels excedents d’energia autogenerada.

2. A l'hivern no es genera energia solar

Aquest, és un altre dels mites més freqüents sobre energia solar i és totalment fals. A diferència dels països més propers al cercle polar, a Espanya tenim una elevada incidència solar, inclús en els mesos d’hivern. Les cel·les fotovoltaiques reaccionen a la mínima exposició als raigs solars de forma directa o indirecta.

Encara que és cert que en els dies de pluja o en els mesos d’hivern la captació d’energia es redueix en comparació a l’estiu, aquesta encara és positiva. Addicionalment, els equips d’acumulació d’energia permeten que el sistema creï reserves per als moments de necessitat. A més, hem de recordar que no necessàriament hem de renunciar a la connexió convencional i combinar el seu ús en els moments de major consum.

3. L'energia solar no té suficient potència per a alguns equips

Demostrar aquest mite és molt senzill. L’energia fotovoltaica ha provat tenir tots els elements de potència, freqüència i voltatge per suplir qualsevol necessitat.

Grans complexos industrials usen energia solar com a font energètica principal per sustentar les seves demandes d’electricitat. La qualitat de l’energia fotovoltaica és idèntica a la de l’energia convencional, però sense els seus desavantatges en l’ambient i la butxaca.

4. Pagaràs més en impostos que el que estalvies en energia

Aquest mite sobre energia fotovoltaica és un dels que més afecta la decisió de canvi de fonts energètiques de molts usuaris. La base d’aquest engany està en el que s’anomenava impost al sol.

Fins al 2018, a Espanya es cobraven una sèrie d’impostos per la transició d’energies convencionals a energia solar. Aquests impostos suposaven una espècie de multa o peatge que van endarrerir el desenvolupament d’aquesta energia en comparació amb altres països europeus.

El 2018 la Comissió Europea d’Energia va obligar l’estat espanyol a suprimir aquests impostos i a obrir les portes a les energies alteratives. Avui dia, no es paga cap impost per a aquesta transició. De fet, s’han desenvolupat una sèrie d’incentius, subvencions i rebaixes d’impostos per a les persones que es passen a l’energia fotovoltaica.

 

¡Ahorra cada mes en tu factura de electricidad con la instalación de placas solares!

¡Descubre el potencial de tu tejado en 1 minuto! 

5. Necessites moltes plaques per generar energia per a una casa

100% Fals. L’energia necessària per cobrir els requisits d’un habitatge no estan condicionats al nombre de plaques solars. A més, hem de recordar que els panells solars són només una part de tot el sistema d’autogeneració i autoconsum.

Existeixen diferents tipus de panells amb diverses mides i capacitats que s’adapten a la disponibilitat de superfície i les necessitats de cada usuari. Per aquesta raó, és fonamental fer l’estudi tècnic previ a la instal·lació.

Aquests estudis permetran calcular la quantitat i les característiques dels panells solars pel que fa als requisits d’una casa o una indústria. També són crucials per optimitzar la inversió mitjançant una sèrie de recomanacions sobre panells solars, inversors i equips d’acumulació.

A ACCIONA Energía creiem fermament que l’estudi tècnic preliminar és el que marca la diferència en la maximització dels beneficis de l’energia. Podràs saber quina és la combinació d’equips ideal i generar excedents que es transformen en avantatges econòmics creixents.