Què és el consum fantasma? Com evitar-ho i estalviar a la factura de la llum

2 de maig de 2023

Què és el consum fantasma? Com evitar-ho i estalviar a la factura de la llum

El consum fantasma pot representar fins a un 10% de la nostra factura mensual d’energia. Aquest consum és present a cases i empreses, emportant-se els nostres diners sense cap benefici perceptible. Anem a veure com evitar-ho.

Com un monstre devorador de diners, el consum fantasma d’electricitat pot malbaratar qualsevol previsió i pressupost. És impossible adonar-se’n, a no ser que ens conscienciem que existeix, ja que realment no aporta cap benefici tangible.

Segons l’IDAE, el consum fantasma pot representar entre el 7 i l’11% de la factura elèctrica a les cases espanyoles. Aquestes xifres poden fins i tot duplicar-se a empreses i indústries. És, de fet, un dels majors obstacles per aconseguir la màxima eficiència energètica a habitatge i empreses.

Però, sabem realment què és el consum fantasma? Per a moltes persones, aquest consum inactiu i silenciós és el forat a les butxaques que s’emporta tots els plans d’estalvi per davant.

Evitar-ho és bastant senzill, però devem aprendre a identificar-ho, conèixer quins són els seus pros i contres, així com aprendre a combatre’l. Vegem algunes de les mesures més efectives per a contrarestar els efectes del consum fantasma. Primer, aprenguem una mica més sobre aquest forat negre d’energia que és present a tots els nostres immobles.

El consum fantasma i les seves causes

Has notat que alguns equips tenen una petita llum que sempre està encesa, encara que l’equip estigui apagat? Aquesta petita llum, que pot ser vermella, verda, groga, blanca o blava, indica que l’equip està en “stand-by” o “mode d’espera”.

Molts electrodomèstics i equips electrònics tenen una funció que els hi permet romandre en espera i preparat per a fer servir. L’avantatge, segons els fabricants, és que l’equip no apaga totalment tots els seus components i, així, redueix els temps de càrrega en tornar-se a engegar.

És molt comú en equips electrònics com televisions, ordinadors, consoles de videojocs, reproductors de vídeo i equips de so. No obstant això, és possible trobar-ho a electrodomèstics com rentadores, aires condicionats, processadors d’aliments, robots de cuina, aspiradores automàtiques i un gran nombre d’aparells.

Actualment, amb l’expansió de sistemes de domòtica i d’automatització de funcions domèstiques, l’stand-by és present a molts més equips. Als sistemes que integren tots els equips, sistemes d’aire, il·luminació i seguretat, el mode d’espera és, a vegades, un requeriment del sistema.

Aquesta modalitat, que teòricament estalvia apreciats segons del nostre temps, s’emporta fins a 10 cèntims de cada euro que paguem d’electricitat. Per a entendre la dimensió d’aquest consum a la nostra economia, potser amb aquest petit exemple puguem veure-ho una mica millor.

D’acord amb les xifres d’experts en consum elèctric, una casa de 4 persones pot consumir una mitjana entre 3500 i 4000 kWh a l’any. Amb les tarifes actuals, aquest consum pot amitjanar entre 1000 i 1500 euros a l’any. El consum fantasma representa una despesa entre 100 i 150 euros a l’any, és a dir, el que pagaríem en tot un mes de consum.

¡Instala placas solares y ahorra cada mes en tu factura de electricidad!

¡Descubre el potencial de tu tejado en 1 minuto! 

Com evitar el consum fantasma?

Una vegada que coneixem i aprenem a dimensionar l’efecte del consum fantasma al nostre pressupost, és hora d’aprendre a eliminar-ho.

Com s’aconsegueix això? Amb simples però molt efectives mesures d’estalvi energètic, que no impliquen cap mena de sacrifici i que no afecten el nostre confort. Vegem les més interessants.

Consells per a reduir el consum fantasma

  1. Escull el mode apagat i no “stand-by” als teus equips. Molts equips tenen dos tipus d’apagats: “off” i “stand-by” Si escollim el mode “off” o “apagat” eliminarem el consum fantasma d’electricitat.
  2. Desendolla l’equip. Als equips que no tenen la possibilitat d’escollir el mode en espera, el millor és tallar el subministrament de corrent. Podem fer-ho fent servir allargadors, endolls amb interruptors de corrent o, simplement, desendollant l’equip.
  3. Utilitza endolls intel·ligents. Al mercat actual existeixen una sèrie d’endolls intel·ligents que tallen el subministrament elèctric a l’equip i redueixen el consum fantasma.
  4. Escull equips amb alta eficiència energètica. La majoria dels equips amb classificació A+++ tenen funcions que redueixen el consum fantasma amb modes d’apagat total.
  5. Endolla els equips només quan els vagis a fer servir. Molts dels equips que tenim a casa s’utilitzen de manera eventual. La rentadora, el robot de cuina o l’aire condicionat, no són equips d’ús continu o que només fem servir puntualment. Per això, és convenient mantenir-los desendollats quan no es facin servir i així estalviarem molts diners.
  6. Redueix l’ús de dispositius passius. A moltes cases fem servir ambientadors amb fragàncies, purificadors d’aire, llums antipors o antimosquits que estan, generalment, connectats les 24 hores. Aquests dispositius, encara que tenen un consum baix, contribueixen al consum fantasma.

Com podem veure, eliminar el consum fantasma d’electricitat és bastant senzill i no requereix sacrificis majors a la nostra quotidianitat. Quan interioritzem aquestes accions i les fem de forma automàtica, comencem a notar una sensible reducció a la nostra factura de la llum. L’energia fotovoltaica optimitza l’ús de l’energia per a crear un major benestar i, a la vegada, contribuir a la sostenibilitat del medi ambient.