Com reduir la contaminació

8 de juny de 2020

Com reduir la contaminació

Taula de continguts

Com reduir la contaminació

L’ésser humà és el principal causant de la contaminació del planeta: la pol·lució, les escombraries, la destrucció de la capa d’ozó i altres factors contaminants que comporta l’evolució industrial i la invenció de materials químics estan destruint el medi ambient.

L’aire que respirem es contamina amb el fum que prové de vehicles terrestres, aeris, fàbriques… També els abocaments tòxics a rius i mars contaminen greument les aigües on viuen moltes espècies d’animals que són importants per a la supervivència humana. Una mitjana de 8 milions de tones de plàstic entren cada any als nostres oceans i mars. La contaminació provoca un escalfament global que, al seu torn, provoca canvis dràstics en el clima, es produeixen terratrèmols, tifons, sismes submarins i altres fenòmens que abans es produïen aïlladament.

Podem contribuir a frenar la contaminació! Vivim en un planeta preciós i és responsabilitat de tots preservar-lo: rius, mars, boscos, clima, atmosfera, flora i fauna. Hi ha diversos punts clau i estan a les nostres mans; com a individus i de manera senzilla podem posar en pràctica algunes de les accions que poden frenar la contaminació.
Si vius en una casa o en una comunitat d’habitatges de tipus sostenible, possiblement algunes de les mesures ja estan implementades: reciclatge d’aigües grises domèstiques, eficiència energètica i aplicació de materials menys degradants, poc o gens contaminants i més duradors.

En cas contrari, encara és a les teves mans fer algunes senzilles pràctiques. Des de ACCIONA Energía t’animem a fer-ho:

1. Reduir el consum de plàstics

Saps quina és la teva “petjada de plàstic” en el planeta?

A la Unió Europea es consumeixen més de 100.000 milions de bosses de plàstic i només se’n recicla un 7%.

Aquest material ha inundat literalment la nostra vida i el nostre planeta. No solament és aquell que tenim a la vista, com els envasos, sinó que a més són presents com a ingredients en material tèxtil, material per a construcció i fins i tot en cosmètics. Si incorporem l’hàbit conscient de reduir el consum de plàstic i trobar alternatives, haurem contribuït enormement al medi:

  • Utilitza bosses de roba o paper reciclable, carros o cistelles per a la compra.
  • Porta coberts, gots i plats quan siguis fora de casa.
  • Canvia els tàpers per envasos de vidre. A més, saps que, en escalfar menjar en envasos de plàstic, s’alliberen substàncies tòxiques que es barregen amb l’aliment?
  • Evita comprar safates de menjar i passa’t al “pes a granel”.
  • Intenta aconseguir productes d’higiene i neteja que no continguin microplàstics i que a més no estiguin envasats en plàstic. Coneixes els beneficis del vinagre, el bicarbonat, el sabó natural o els olis essencials? Informa-te’n!
  • Consulta la composició dels cosmètics, evita els marcats amb PE (polietilè) i PP (polipropilè).
  • Tria envasos retornables, redueix tot el que es contingui en brics i ampolles de plàstic.
  • Beu aigua de l’aixeta o filtrada.
  • Evita al màxim l’ús de màquines d’afaitar d’un sol ús, joguines i biberons de plàstic, encenedors de plàstic i tots aquells productes que tenen una opció alternativa més ecològica (metall, fusta, cautxú natural, tela…).

2. Optar per l’ús d’energies renovables

Gràcies a l’augment de la consciència mediambiental, moltes persones aposten cada vegada més per canviar a energies alternatives i més respectuoses. Entre les més populars i esteses hi ha:

  • Energia termosolar per escalfar l’aigua, mitjançant la instal·lació de plaques solars.
  • Energia solar fotovoltaica, amb connexió a la xarxa tradicional o sense, també amb panells solars. Suposa un estalvi en la factura de la llum alhora que és una de les energies més verdes.
  • Biomassa per a la calefacció, una alternativa al gas, al gasoil i a l’electricitat comuna. Cal disposar d’una caldera o estufa que funcioni amb matèria orgànica (pinyol d’oliva, peles de fruita seca, estelles de fusta, etcètera).
  • Energia eòlica, una opció diferent dels panells solars que requereix la instal·lació d’aerogeneradors.

Estalvia energia en general, hi ha moltes maneres de reduir el consum dels subministraments domèstics habituals. En el punt 4 parlem de l’aigua. Pel que fa a l’electricitat, aquí tens 5 idees per estalviar en la factura de la llum.

3. Recórrer al transport públic i/o a vehicles poc contaminants

Traslladar-nos d’un lloc a un altre amb una inversió mínima, sostenible i que alhora suposi un estalvi per a la nostra butxaca, també és possible. Contribuirem tant al medi ambient, en termes de contaminació, com a millorar la mobilitat a les grans urbs.

Utilitza si pots el transport públic, hi ha tarifes que t’ofereixen un estalvi si ets persona d’ús freqüent d’aquest transport. Els infants solen viatjar gratuïtament en diverses ciutats i tipus de transport. Les flotes d’autobusos, trens i tramvies es renoven i apunten cada vegada més cap a un transport que utilitza energies renovables i poc o gens contaminants.

Si per les teves circumstàncies has de viatjar en vehicle privat, també pots optar pel carsharing, que a Espanya funciona des de fa temps: si ho fas de manera regular i amb trajectes fixos, esbrina si pots compartir-ho amb altres persones.

Quan l’ús de transport públic no sigui possible, sempre ens queda l’opció de canviar a un vehicle híbrid o elèctric, que per descomptat no sempre està a l’abast de tothom.

Finalment, tenim la bicicleta o els populars patinets elèctrics. Moltes grans ciutats han dissenyat canvis als carrers per facilitar la proliferació de carrils bici. Si bé és ideal per al desplaçament individual en trajectes d’oci o laborals, cal observar-ne detingudament la normativa i la seguretat, en tots els sentits.

4. Reduir el malbaratament d’aigua

La població mundial creix i no fem un consum racional de l’aigua sinó tot el contrari. A aquest ritme, l’aigua potable es convertirà en un bé preuat amb un cost extremadament alt, difícilment sostenible. L’escassetat d’aigua s’estima que afectarà milions de persones el 2050.

El problema principal a Espanya radica en la incapacitat de gestionar correctament les aigües residuals, la qual cosa comporta riscos per a la salut i el medi ambient. El nostre país té gairebé 900 plantes de dessalinització; no obstant això, només s’utilitza un 18% de la seva capacitat. Quant a les plantes depuradores i el clavegueram, també hi ha signes evidents que se’n continua fent una gestió deficient.

És important conscienciar-se que prendre mesures per evitar el mal ús o desaprofitament de l’aigua és bàsic, no només com a mesura d’estalvi sinó per contribuir individualment al bé comú.

  • Evita llençar oli i altres residus al desguàs, contaminen perquè les plantes de tractament no poden processar segons quins residus tòxics.
  • Si tens jardí o hort privat, emmagatzema i recicla aigua de pluja per regar. I rega quan el sol no incideixi amb força, per exemple, a primera hora del matí; evitaràs que l’aigua s’evapori i reduiràs la freqüència i el consegüent consum d’aigua.
  • No facis servir l’aigua per netejar o escombrar, utilitzar la mànega és una pràctica freqüent i desaconsellable.
  • Procura fer càrregues de rentadora completes, potser no tenen un impacte gran sobre la teva economia, però entre tots sí que aconseguim un bé per al medi ambient.
  • Tingues cura del sistema hidràulic a la teva llar, qualsevol degoteig o fissura en les aixetes pot ser nociu en molts sentits.
  • Recicla l’aigua que surt de l’aixeta i la dutxa fins que arribi a la temperatura d’ús.
  • Omplir una galleda d’aigua que d’una altra manera s’hauria malgastat perquè és freda té múltiples usos: regar plantes, donar a beure a les mascotes, fregar el terra, netejar les finestres, llençar-la al vàter en lloc de fer servir la cisterna del WC…
  • Redueix el consum d’aigua en general. Mesures tan senzilles com tancar l’aixeta mentre et rentes les mans, les dents, et dutxes o endreces, fetes diàriament i per costum per tots els integrants de l’habitatge tenen un impacte immens a gran escala. Tot suma!

5. Reciclar

A més de les formes de reciclatge ja esmentades, com en el cas de l’aigua i els envasos no plàstics, reciclar en general forma part –o hauria de formar part– de la nostra actitud individual de respectar el medi ambient.

Gestiona correctament els residus, dipositant als contenidors de manera adequada totes les deixalles de la teva llar. És imprescindible separar vidre, plàstic, paper, restes orgàniques, olis usats, medicaments, trastos vells, piles i bateries. Hi ha punts nets i serveis de recollida; que no hi hagi un contenidor específic no vol dir que tinguem dret a deixar-ho a la via pública o en un contenidor incorrecte.

Intenta adequar el consum familiar a les necessitats reals (i del planeta). Podem triar el tipus d’envàs i la quantitat d’aliment que comprem. L’objectiu és produir menys escombraries compostes de plàstics, aliments caducats o sobrants i qualsevol material contaminant.

Hem de reconèixer que som part de la problemàtica causada pel consumisme, ens manca la informació necessària i precisa per poder comprendre i alertar-nos sobre el gran impacte que té el nostre consum en el medi ambient.

En la mesura que sigui possible, canviem els nostres patrons de consum i evolucionem cap a hàbits més sostenibles i adequats. Entre tots podem reduir la contaminació del planeta.