Causes, efectes, lleis i reptes de la transició energètica

30 de març de 2023

Causes, efectes, lleis i reptes de la transició energètica

La transició energètica és l’única resposta viable i tècnicament sostenible per a pal·liar els efectes del canvi climàtic en el nostre entorn. A més, és la forma més eficaç de millorar la nostra qualitat de vida i la de les nostres futures generacions.

En els últims 50 anys, la humanitat ha depredat més recursos naturals que en els 5 segles anteriors combinats. La transició energètica és l’única solució viable contra el canvi climàtic i la crisi energètica global.

L’ONU i les diferents organitzacions ecològiques internacionals han advertit sobre la necessitat de canviar el model de consum de manera urgent. L’augment de la temperatura global es deu, en gran part, a un sistema que és antagònic amb el desenvolupament de la humanitat en el llarg termini.

Per aquesta raó, tots els governs del món han signat un acord de transició energètica que ha d’aplicar-se de manera immediata en totes les regions. La Unió Europea ha estat líder en aquests canvis de paradigmes i ha instruït als seus membres per a fer canvis que els facin possible.

Espanya es considera com una de les regions amb millors possibilitats climàtiques i tècniques per a aquesta transició. La nostra posició geogràfica privilegiada ens dona totes les condicions per a ser líders mundials en la producció d’energia solar.

Com és un dels països amb més hores de sol anuals, Espanya pot generar molt bona part de l’energia necessària de manera immediata. Tanmateix, perquè això fos possible, va caldre canviar lleis, conceptes i condicions tècniques que existien fins fa molt poc.

Vegem quines són les lleis i elements més destacats que poden portar a Espanya a liderar la transició energètica europea i mundial. Revisarem, a més, alguns dels reptes més importants per a fer aquests plans, una realitat latent.

Causes i efectes del canvi climàtic

El nostre planeta sofreix de manera innegable els efectes d’un patró de consum incompatible amb el desenvolupament integral i la subsistència natural. La producció i ús de l’energia ha creat una massa invisible, contaminada i antagònica amb la vida planetària. L’efecte d’hivernacle és, al mateix temps, causa i conseqüència de l’augment de la temperatura a escala global.

En qualsevol regió del món, les sequeres prolongades es donen la mà amb inundacions desastroses d’una manera incomprensible. L’agricultura i la ramaderia sofreixen els efectes d’un clima inconstant i impredictible que arruïna les fonts d’aliments de la humanitat.

Les fonts hídriques, la capa vegetal del sòl i la productivitat de moltes zones fèrtils s’han deteriorat d’una manera més que evident. Els experts més conservadors vaticinen que en els pròxims 50 anys, més de la meitat de la terra fèrtil d’avui seran deserts estèrils.

Tot això, sense contar que els augments en els termòmetres estan acabant amb la supervivència d’espècies animals i vegetals. Tot aquest canvi en el clima té una causa comuna: El model de creació i consum d’energia.

Els combustibles fòssils usats per a produir energia han creat un nivell de contaminació alarmant. Les alternatives com l’energia hidroelèctrica, tèrmica o nuclear, tampoc ofereixen nivells segurs o sense emissions contaminants.

Davant aquesta realitat, quina és l’alternativa? Els especialistes han descrit a les fonts renovables com la via de fuita d’un planeta que cada vegada ens reclama més alt un canvi de patrons. Utilitzar fonts d’energia renovables es converteix així en la millor manera de garantir un futur per als nostres fills i filles i nets i netes.

¡Instala placas solares y ahorra cada mes en tu factura de electricidad!

¡Descubre el potencial de tu tejado en 1 minuto! 

Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica

L’energia eòlica, la biomassa, la producció d’hidrogen verd i l’energia solar són els pilars d’aquesta transició energètica urgent. Cadascuna té les seves pròpies limitacions i desavantatges. De totes aquestes, l’energia solar és el tipus d’energia amb menors limitacions tecnicoeconòmiques i d’aplicació pràcticament immediata.

Espanya ha legislat en aquest sentit i s’ha proposat facilitar les condicions perquè la transició energètica sigui una realitat a l’abast de tots. La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica s’ha proposat crear una base legal i tècnica per a aquest canvi de model.

L’eliminació dels impostos que regulaven la transició ha estat clau en aquest avanç. De fet, l’anomenat “impost al sol” va ser derogat en 2018 en pro d’incrementar el creixement de l’energia solar.

Addicionalment, la creació de mesuradors de petjada de carboni i variables mediambientals han estat part de l’objecte legislatiu d’aquesta Llei. No obstant això, el factor més rellevant ha estat la creació de subvencions i ajudes que eliminin les barreres econòmiques per a moltes famílies espanyoles. Així mateix, la creació de beneficis fiscals, municipals, regionals i nacionals ha ajudat a expandir encara més la transició energètica a Espanya.

Reptes de la transició energètica

Encara que els canvis legislatius i l’oferta de subsidis econòmics són dos punts d’ajuda molt importants, no ho són tot. De manera gradual i progressiva, la població ha anat comprenent la necessitat de canviar els seus models de consum com a única via de subsistència.

No obstant això, encara hi ha molt per fer. Fins a l’augment desmesurat i sense solució aparent en el curt termini, el creixement de l’energia fotovoltaica era molt lent.

La cada vegada més creixent factura d’energia ha estat un dels detonants més importants per a mirar cap a l’energia solar com a alternativa. El creixement de l’interès per l’energia solar com una font d’estalvi ha d’estar acompanyat d’una major consciència en la seva importància en la sostenibilitat.

A ACCIONA Energía ens hem sumat a aquest repte i el nostre objectiu principal és promoure l’energia fotovoltaica com una solució imminent contra el canvi climàtic. Reduir la dependència de les fonts contaminants és l’única manera de deixar-los a les futures generacions un planeta net i habitable.