L’Autoconsum és la solució a la dependència energètica a Europa

16 de març de 2022

L’Autoconsum és la solució a la dependència energètica a Europa








L'Autoconsum, la solució a la
dependència energètica a Europa

L’augment continuat dels preus de l’energia i l’esclat del conflicte entre Rússia i Ucraïna han posat en relleu la necessitat d’un canvi de paradigma en el mercat energètic europeu: la transició cap a les renovables.

Els recursos més abundants a Europa són el sol, l’aigua, el vent, i no els combustibles fòssils. No obstant això, el mercat energètic europeu es basa en gran part en combustibles fòssils, uns recursos limitats que es veuen afectats per la geopolítica del moment.

Per què augmenta el preu de l’energia?

La Comissió Europea va desplegar una sèrie de mesures des d’octubre de 2021 per a ajudar ciutadans i empreses a assumir els preus en augment de l’energia. Malgrat això, el sistema de fixació de preus obliga a abonar el conjunt de l’energia al preu més alt que els productors d’energia hagin ofert en el mercat (a manera de subhasta inversa).  

Així, totes les energies es paguen al preu més car del mix energètic, que sol ser el gas. Aquesta vinculació entre els preus de l’energia crea una gran diferència que acaba pagant el consumidor en el preu final i el benefici és per a les grans distribuïdores energètiques.

Rússia, proveïdor de combustibles fòssils a Europa

El 90% del gas que es consumeix a la Unió Europea és importat.

Rússia contribueix al mercat energètic europeu amb més del 45% de gas, 25% de petroli i 45% de carbó.

La dependència energètica de la UE s’ha vist reduïda en el seu conjunt des de l’any 2000 en un 4,2%. Així i tot, els valors de dependència varien considerablement entre països, amb una mitjana del 60,5%.

Malta se situa a la davantera (100,2%), seguida de Luxemburg (99,6%) i, en tercer lloc, Xipre (98,6%) l’any 2019. Espanya es troba per sobre de la mitjana europea amb un percentatge de dependència del 76,8%.

 

Autoconsum, l’alternativa renovable

Tot i que la transició energètica ha estat un tema recurrent els últims anys, ara sembla estar en el punt de mira com a solució a la dependència energètica d’Europa.  

A principis de març, la Comissió Europea ha posat en marxa un paquet de mesures per a eliminar de manera progressiva la dependència energètica dels combustibles fòssils procedents de Rússia. Aquest nou pla de mesures, anomenat REPowerEU, pretén diversificar el subministrament de gas, augmentar la importació de biometà i hidrogen verd i promoure l’autoconsum i l’eficiència energètica en llars i empreses. 

A més, la Comissió ha acceptat desvincular el preu de la llum i del gas, i encara que té la iniciativa legislativa, és el Consell Europeu qui ha d’aprovar-lo. Com a mesures a curt termini per a finals de març: la capacitació dels governs a posar un límit “temporal” al preu de la llum o gravar els beneficis de les elèctriques per a finançar mesures d’emergència, entre altres.