Solideo

5 Trucs o idees per estalviar en la factura de la llum

La crisi sanitària provocada pel COVID-19 ha provocat i provocarà, possiblement, una de les crisis econòmiques també més importants dels últims temps. Els especialistes ja indiquen que les mesures excepcionals que el Govern ha hagut de posar en marxa per a frenar el coronavirus afecta i afectarà directament les butxaques de les llars espanyoles. Les previsions sobre les conseqüències econòmiques encara no són del tot fiables, però davant aquesta incertesa, toca estalviar i gastar menys. I entre les despeses que hem d’analitzar i retallar, sens dubte, el de la factura de la llum és un dels quals més ens preocupa. De fet, el preu de l’electricitat sempre ha estat una de les preocupacions més comunes entre els consumidors espanyols, ja que és un de les despeses que més influeix en l’economia familiar. De fet, segons indiquen alguns estudis, les llars espanyoles paguen per l’electricitat que consumeixen pràcticament el doble que fa 12 anys, mentre que el consum es manté a uns nivells molt similars que en aquells dies.

Com poder estalviar en la factura de la llum és una pregunta que tots ens hem fet alguna vegada, però que no sempre atenem o no sempre busquem la solució i la posem en pràctica. Ara és el moment d’actuar.

Perquè, aconseguir una menor despesa en electricitat no és ni impossible ni una cosa tan complicada. Simplement cal posar en pràctica alguns consells, que van des de trucs fàcils i senzills, fins a decisions que poden canviar la vida de l’usuari. Però tot això amb un sol fi: estalviar en la factura de la llum.

Aquí van les nostres cinc propostes per a poder estalviar en consums energètics a casa. No és imprescindible aplicar-los tots -o sí- però estem segurs que amb algun d’ells se t’encendrà la bombeta i podràs veure-ho tot molt més clar. Perquè volem ajudar-te al fet que estalviïs en la teva factura de la llum, sense que hagis de renunciar al gaudir de posar una rentadora, encendre el forn, o gaudir de la teva sèrie preferida al televisor, per a estalviar en la llum. Aquí van les cinc idees que et proposem:

1. Adapta la teva tarifa de la llum als teus hàbits de consum o canvia de companyia.

 

No tots tenim els mateixos horaris laborals, ni costums, ni hàbits de consum, per això, és important que la teva tarifa de la llum estigui adaptada al teu ritme de vida. Sembla lògic que si les nostres necessitats energètiques són diferents, també haurien d’estar les tarifes elèctriques adaptades al ritme de cadascun.

Per a això, hauries de contractar la llum amb una companyia que permeti una tarifa amb “discriminació horària”, és a dir, amb tarifes de dos preus diferents. Un preu més reduït durant determinades hores del dia, i més car per a la resta, és a dir, per a les hores punta. Aquest tipus de tarifa és ideal per a les llars que són capaces de concentrar almenys el 30% de la llum que consumeixen en horària vall (des de les 22 hores fins a les 12; des de les 23 a les 13 a l’estiu). Per exemple, si per treball estàs fora de casa de 8 del matí a 7.30 de la nit, amb la discriminació horària podries estalviar fins a un 30% a l’any. Són tarifes disponibles tant en contractes amb tarifes regulades PVPC, com per a les llars que estan subjectes a una oferta en el Mercat Lliure.

A més, és important també revisar si la potència contractada és la que realment es necessita, ja que bona part del que es paga en la factura de la llum és la potència contractada. Si, per exemple, mai han saltat els ploms, ni quan has posat en marxa diversos electrodomèstics al mateix temps i encès totes les llums de la casa alhora, el més probable és que tinguis marge per a baixar la potència contractada i així estalviar en la factura.

2. Instal·lar Plaques Solars Fotovoltaiques.

 

Una possibilitat per a reduir dràsticament la despesa en la factura de la llum és, sens dubte, apostar per les energies renovables, és a dir, per la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum, com les que oferim a Solideo. Amb això, no sols podràs accedir a l’auto gestió de l’energia que consumeixis, sinó també et permetrà allunyar-se dels preus marcats per les comercialitzadores i estalviar així en electricitat. Els panells fotovoltaics, instal·lats en la teulada de la teva casa, captaran l’energia del sol i la transformaran en energia elèctrica. La inversió és inicial, però a mitjà i llarg termini l’estalvi és considerable. Fent números molt aproximats, amb una instal·lació de 10.000 € podries estalviar al voltant de 100€ al mes en la factura de la llum, és a dir, 1.200 € anuals.

3. Canviar totes les bombetes per bombetes LED.

 

És el més senzill per a començar a notar que la teva factura de la llum no és tan inflada. Amb el simple gest de canviar totes les bombetes de casa per bombetes de llum LED (també denominades díode emissor de llum), es pot arribar a reduir considerablement la factura de la llum. I és que, les LED consumeixen més d’un 80% menys que les llums tradicionals. Bé és cert que existeixen en el mercat altres tipus de bombetes també de baix consum, però cap aconsegueix l’estalvi de les LED. Aquestes són les que representen una major eficiència i estalvi real en la factura de la llum. A més, la seva durada és també molt longeva, per la qual cosa no hauràs de canviar-les tan habitualment.

4. Desconnecta tots els aparells elèctrics en estand-by i realitza rentades curtes o ECO d’aigua freda en la teva rentadora i rentavaixella.

 

També cal anar canviant alguns mals costums que per mandra o per pensar que no tenen importància van sumant i sumant i a final de mes engrosseixen la despesa de la llum. Ens referim, per exemple, a desconnectar sempre tots els aparells elèctrics en estand-by, perquè aquests representen fins a un 20% del consum total d’energia en l’habitatge, la qual cosa es pot traduir en uns 70 € a l’any de despesa que es pot evitar.

Un altre dels canvis d’hàbits recomanables és optar per rentades curtes, en manera ECO o amb aigua freda, tant en el rentavaixella com en la rentadora. Si el teu rentavaixella té programa Auto, també és una bona opció per a estalviar, ja que d’aquesta manera la màquina mesura el grau de brutícia i ajusta la quantitat, la pressió i la temperatura de l’aigua per a aconseguir sempre resultats perfectes amb el mínim consum.

I és que, amb el canvi d’aquests -i altres- mals hàbits, a final de mes aconseguirem estalviar en la factura de la llum.

5. Utilitza la domòtica per a controlar les llums de casa, la calefacció, etc.

 

Les noves tecnologies també ens poden ajudar a gastar menys. Perquè si la teva casa està equipada amb sistemes de domòtica podràs controlar la despesa generada pels electrodomèstics. Ja que són aquests els que suposen el major consum energètic en els habitatges. De fet així es va concloure en el Pla d’Acció d’Estalvi i Eficiència Energètica 2011-2020 del Ministeri d’Indústria, on es va indicar que la utilització de la domòtica en les llars permetria un estalvi d’energia de fins a un 25% en la factura. I és que, amb la domòtica el consumidor pot controlar pràcticament tots els electrodomèstics que té en la llar d’una forma molt fàcil i a distància, bé des del seu telèfon intel·ligent o des d’una tauleta o un ordinador.

Així, es pot decidir el moment exacte per a apagar determinats electrodomèstics, les llums, la calefacció o qualsevol altre dispositiu que estigui connectat a l’electricitat. A més, amb la domòtica també s’està al corrent de quan se supera el límit de consum energètic contractat, o fins i tot, aquest sistema intel·ligent pot dir-nos quins apartats han d’estar o no encesos a cada moment per a aconseguir l’objectiu: un estalvi màxim d’energia a l’habitatge, per tant, en la factura de la llum.

A més, la domòtica i l’energia solar fotovoltaica poden anar de la mà, ja que la domòtica ens ajudaria a controlar els canvis tan sobtats de temperatura a causa de la irradiació solar, adaptant concorde a cada situació.

Com dèiem al principi, l’important és fer alguna cosa. Amb aquests cinc consells segur que podràs aconseguir el teu objectiu: estalviar en la factura de la llum.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia. Asumiremos que está de acuerdo con esto, pero puede optar por no participar si lo desea.      Más información
Privacidad
Abrir chat