7 mesures per tenir cura del Medi Ambient

25 de juny de 2020

7 mesures per tenir cura del Medi Ambient

7 mesures per tenir cura del Medi Ambient

Taula de continguts

Tots podem adoptar petites mesures per cuidar el medi ambient al nostre dia a dia. La Terra és un planeta ric i ens ofereix els seus recursos, és la nostra responsabilitat preservar-ho. Els humans som part del “problema” del planeta: el consum, la indústria i la contaminació són obra nostra i tenen un gran impacte sobre el medi ambient. No tenim la informació precisa i necessària, i sovint no som conscients del que afecta la nostra activitat diària, en termes ecològics, en el deteriorament del planeta.

Sempre que sigui possible, hem de canviar els patrons de consum i integrar a la nostra rutina hàbits sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, per tal de reduir la contaminació. Només així, aconseguirem reconduir l’escalfament global.

Si ets dels que es pregunta què podem fer per cuidar el medi ambient, des de ACCIONA Energía us animem a fer 7 senzilles pràctiques que protegeixen el medi i combaten l’efecte hivernacle. Segurament moltes les hem incorporat ja al nostre dia a dia.

Salvem el planeta!

1. Reciclar

La primera acció important per tenir cura del medi ambient és reciclar. Sens dubte és una de les formes més senzilles de contrarestar el que “embrutem”. A l’article on comentem pràctiques per reduir la contaminació, com evitar l’ús de plàstics i estalviar el consum d’aigua, vam dir que la gestió dels residus és crucial, fàcil de dur a terme i que és una de les maneres principals que tenim al nostre abast, de manera individual per ser respectuosos amb el medi ambient.

Queden poques localitats al país on aquesta pràctica no es pugui fer: dipositar en contenidors diferenciats per les deixalles de la llar. És important entendre i estar atents a la informació i la normativa sobre mesures de reciclatge i compartir-la amb família, amics o veïns. Cal separar:

 

  • Vidre
  • Plàstic
  • Paper
  • Restes orgàniques
  • Medicaments
  • Calçat i roba
  • Mobles i andròmines
  • Components elèctrics (bombetes, piles, bateries, CD…)
  • Oli usat

Tenim a la nostra disposició, en la majoria dels casos, contenidors específics, deixalleries i serveis de recollida a domicili a través dels Ajuntaments. No hi ha cap excusa raonable per no separar i reciclar, o per als comportaments incívics com deixar escombraries a la via pública o dipositar-les en contenidors incorrectes. Això ja no haurien de passar.

Reciclar

Reciclar, a més de ser una de les mesures per cuidar el medi ambient més senzilles i efectives, significa donar un altre ús a coses que volem rebutjar o allargar la vida d’alguns objectes. Tens una cadira trencada? Un llum que ja no t’agrada, però funciona? Dóna-li vida, dóna-li un altre ús. Pensa abans de llençar objectess si tenen opció de restaurar-se, regalar-se o servir per a un altre ús diferent.

L’objectiu és comú per a tothom: produir menys escombraries, reduir el consum de material contaminant i dipositar cada resta segons el seu origen o composició al contenidor o lloc adequat. Reciclar és una de les formes més intel·ligents de cuidar el planeta.

2. Estalviar aigua de la cisterna

Un altre aspecte important és reduir el consum daigua. S’estima que el 2050 hi haurà escassetat d’aigua, si seguim al mateix ritme de creixement de la població mundial i no comencem com més aviat millor a fer un consum racional de l’aigua. És crucial que prenguem consciència del mal ús o malbaratament de l’aigua com a mesura d’estalvi, no només a nivell particular sinó per contribuir globalment a preservar aquest bé necessari i tan preuat.

Entre les mesures més bàsiques, però menys freqüents per estalviar aigua a la llar, hi ha el consum de la nostra cisterna. Sovint ens centrem en altres pràctiques estalviadores com:

  • Fer rentadores completes en lloc de mitja càrrega
  • No rentar el terra a mànegats
  • Optar per dutxa en lloc del bany
  • Instal·lar aixetes que redueixen el cabal

 

Però oblidem que també es “consumeixen” molts litres d’aigua rebutjada pel vàter.

Val a dir que als inodors moderns ja incorpora un dosificador, però si necessitem reduir la càrrega, podem recórrer al vell truc del fals volum: es tracta d’introduir a la cisterna un objecte estanc amb cert volum, com ara una ampolla de plàstic plena daigua. L’efecte és que es redueix exactament aquesta quantitat d’aigua a la cisterna i per tant s’estalvia per cada tiratge.

Per posar un exemple pràctic: una ampolla de 1 litre a la cisterna suposa un estalvi diari d’uns 15 litres per a una llar de tres persones. En un any, l’estalvi pujaria a uns 5.000 litres, que en euros rondarien els 30€ en funció de la població.

Ara multipliquem l’estalvi en aigua pels habitants del planeta. Sens dubte, estalviar aigua al vàter és una mesura que cal tenir molt en compte.

Una altra pràctica senzilla és adquirir l’hàbit de reciclar l’aigua que utilitzem per rentar: omplir una lleixa, garrafa o galleda d’aigua per buidar el vàter en lloc de desaprofitar-la sense més ni més. Senzill, oi?

L’aigua que usem per fregar plats pot emmagatzemar-se en una lleixa i l’aigua bruta de la galleda de fregar pot servir també. La càrrega de l’inodor estàndard és d’uns 10 litres de mitjana. Una galleda de fregar pot rondar el mateix.

Si tornem al càlcul matemàtic, parlem d’un estalvi d’aigua immens a nivell mundial. Reduir el consum d’aigua al dia a dia tindrà un impacte positiu en el medi ambient.

3. Donar suport a les energies renovables

Una altra de les mesures per cuidar el medi ambient que podem incloure a la nostra rutina és optar per les energies alternatives al nostre abast, les quals són més respectuoses amb el medi ambient. Aplicar-les a casa nostra no només significa un estalvi considerable en termes econòmics, sinó que demostra que estem prenent consciència mediambiental.

A la industria

Al planeta disposem de fins a set fonts d’energia renovable, l’única cosa és que no totes són aprofitables ja que varia en funció del país. A Espanya tenim tres grans fonts d’energia verda: la hidràulica, l’eòlica i la solar.

A nivell industrial s’apliquen totes tres i converteixen el moviment d’aire o aigua, juntament amb la captació de raigs solars, en energia sostenible, neta i autòctona.

Qué podemos hacer para cuidar el medio ambiente

A casa

A nivell residencial, generar energia renovable és una altra de les coses que podem fer per tenir cura del medi ambient. Com?

  • Amb la instal·lació de plaques solars per escalfar l’aigua i per produir energia elèctrica
  • Aerogeneradors per produir energia eòlica amb diferents aplicacions
  • Biomassa per substituir el gas, el gasoil o
  • Electricitat per obtenir calefacció
 

Aquestes són les alternatives més populars per estalviar i reduir el consum dels nostres subministraments habituals.

 

Al nostre article sobre com estalviar diners a la factura de la llum t’oferim cinc idees o trucs que són fàcilment adaptables a la majoria de les llars. És a les nostres mans evolucionar cap a un consum més ecològic i sostenible mitjançant el suport a les energies renovables.

4. Evitar el consumisme, sobretot de roba

  • Si et preguntes què té a veure comprar roba amb l’escalfament global, t’oferim unes xifres: la indústria de la moda és immensa i produeix cada any al voltant de 100.000 milions de peixos a tot el món. La seva huella contaminant és proporcional. La mala notícia és que, si seguim amb aquesta tendència –sobretot a Occident– de consumisme, cada cop comprarem més roba, però li donarem cada cop menys vida útil.

Les prediccions per a l’any 2030 són d’un augment de fins a un 50% en consum d’aigua, la pissada de carboni mundial augmentarà a gairebé 3.000 tons i els residus fins a les 150 tons. Una petjada massa gran i perillosa per al nostre planeta. Com frenar-ho? Replantejar-nos el ritme de consum als països on s’ha convertit en un problema.

Maneres de ser-ne més conscients:

  • Mesurar el nostre ritme de consum i grau de consumisme, amb franquesa
  • Ser crítics amb l’impacte publicitari i comprendre el missatge, no sempre és per a nosaltres
  • Esgotar la vida útil de les coses
  • Autocrítica: pensem en la imatge que projectem

No anar “a la moda” no vol dir falta de bon gust a la vestimenta, ni l’austeritat és necessàriament una mortificació ni sinònim de pobresa ni deixadesa ni brutícia. Buscar peces barates a mercats ambulants, siguin noves o de segona mà, no s’hauria de vincular a res negatiu, pot respondre senzillament a tenir més consciència ecològica.

Si et preguntes com cuidar el medi ambient des de casa, pots seguir unes normes bàsiques per tenir un armari “ètic”, independentment del teu pressupost de roba:

 

  • Dóna valor i cuida la roba que ja tens
  • Compra menys i tria millor
  • Aposta per la qualitat
  • Recolza les marques de roba ètiques
  • No llencis la roba, recicla: ven o dona les peces que no utilitzaràs

 

 

Sent més conscients que la indústria de la moda contamina, del consumisme desmesurat i del veritable efecte de la moda podrem minimitzar -entre tots- l’impacte mediambiental associat a la indústria tèxtil.

5. Reduir el consum de carn

No anar “a la moda” no vol dir falta de bon gust a la vestimenta, ni l’austeritat és necessàriament una mortificació ni sinònim de pobresa ni deixadesa ni brutícia. Buscar peces barates a mercats ambulants, siguin noves o de segona mà, no s’hauria de vincular a res negatiu, pot respondre senzillament a tenir més gran Reduir el consum de carn és una de les mesures per cuidar el medi ambient que ja estan adoptant moltes persones. Segons conclou un estudi realitzat per la Universitat d’Oxford a Anglaterra juntament amb l’Institut Agroscope de Suïssa, “deixar de consumir carn o llet de vaca és una de les accions més efectives que els consumidors poden fer per combatre el canvi climàtic.”

 

Aquests són alguns dels motius pels quals es recomana reduir el consum de carn:

Producción de metano

El bestiar en general i les vaques en concret produeixen una gran quantitat de metà, un gas d’efecte hivernacle potent, en pair els seus aliments. A més, provoquen deforestació, ja que es necessita grans camps oberts per a la pastura, especialment a Sud-amèrica.

 

Escalfament global

Fins i tot l’ONU adverteix que per frenar l’escalfament global és essencial la reducció del consum de carn, a més d’implementar mesures contra la desforestació i en favor de l’ús sostenible de la terra.

Camps de cultiu

La gestió de pastures i la cria de races més productives també són necessàries. Alguns analistes afirmen que el canvi de producció càrnia per camps de cultiu tampoc no serien una panacea, de la mateixa manera que no és possible en molts casos canviar una granja per un camp de cultiu. En termes de desforestació i els seus efectes en el medi ambient, no sempre és la solució per oferir a la població fonts de proteïna alternatives.

Reducir el consumo de carne

Etiquetatge

Un altre factor que es maneja és la traçabilitat dels productes: etiquetats convenientment amb informació veraç sobre el seu origen, ens permetria poder optar per exemple per la compra de carn provinent de productores locals, amb menys impacte ambiental.

Emissions, ètica i dieta equilibrada

Si bien convertirse en vegetariano o vegano puede responder a una razón ética y totalmente personal, hay que tener claro que no es la solución universal para “salvar el planeta”, aunque tenga un impacto ambiental distinto. No existe una fórmula definitiva para evitar el efecto invernadero, pero es importante reducir las emisiones de la ganadería en el planeta, esto es algo en lo que coinciden todos los países que investigan en el efecto invernadero.

Si bien no existe organismo ni autoridad mundial que pueda obligarnos o decirnos qué debemos o no comer, sí que existe una gran cantidad de estudios, informes y consejos que apoyan globalmente la dieta equilibrada, que contenga alimentos de origen vegetal y de origen animal producidos de forma sostenible.

 

Calculadora de CO₂

Si nunca lo has probado y quieres entretenerte en descubrir cómo afecta cada comida o bebida al medio ambiente, puedes encontrar calculadoras en Internet que te informan con datos y comparativas interesantes, como descubrir la equivalencia de 3 cafés diarios en kilómetros recorridos por un coche (contaminación) o cuantos litros de agua invertidos hay detrás de su producción. Calcula tu huella de plástico, el CO₂ que hay detrás de los alimentos consumidos o las equivalencias de tu dieta y el efecto invernadero.

6. Utilitzar papereres i contenidors

Entre les mesures per cuidar el medi ambient hi ha la de no llençar les escombraries a terra. Utilitzar papereres i contenidors és una pràctica responsable i senzilla que cal inculcar les generacions següents. Usar-les i, a més, correctament, perquè una paperera no és un contenidor.

Fa anys –i encara és així en alguns països–, no hi havia papereres a la via pública. Ara formen part del mobiliari urbà i rural. Només cal visitar altres llocs per observar com la consciència de la població varia quant a la neteja viària.

Podríem parlar d’educació i de consciència, perquè no llençar coses a terra, recollir excrements de mascotes i fer servir degudament papereres i contenidors, hauria d’estar integrat en la nostra manera de pensar i actuar. Som responsables de les nostres escombraries, cuidem el nostre entorn.

Mejores consejos para cuidar el medio ambiente

Llençar papers a la paperera, a més de garantir la neteja del terra, permet reciclar i per tant frenar la tala d’arbres. Expliquem als infants la importància d’aquest gest. Ensenyem-los a reciclar per cuidar el medi ambient.

En les nostres passejades i excursions a la natura, parcs, boscos, prats, muntanyes, platges… recullem totes les escombraries i restes que haguem generat, amb atenció extrema a plàstics i vidres, que a més de ser tòxics poden provocar danys greus com per exemple lesions a persones i animals, incendis, etc.

Les coses més habituals que de vegades trobem llençades al nostre pas triguen una eternitat a desaparèixer. Coneixeu el cicle de vida d’un simple foli? ¿D’un xiclet?

 

  • Paper: un foli de paper blanc triga al voltant d’un any a desaparèixer. Si plou, potser ho feu abans.
  • Xiclet: el xiclet s’endureix i adhereix a la superfície, queda com una pedra. Necessita uns 5 anys per desintegrar-se del tot. Observa el terra de qualsevol carrer i detecta les taques negres que en gran majoria són xiclets.
  • Llauna de refresc: produïdes amb alumini i molt pràctiques per lleugeresa i resistència. El problema el té el bosc quan intenta eliminar-lo. Ha de passar per un llarguíssim procés d’oxidació i cicles de pluja perquè s’acabi desapareixent: uns 10 anys.
  • Cartró de suc, llet, brou: la composició porta cartró, plàstic i alumini. Això aporta una vida de fins a 30 anys. Quan vegis un tetrabrik a terra, diposita’l en una paperera, estàs fent un gran bé.
  • Bossa de plàstic: ho sabem, la millor alternativa a aquesta peça tan tòxica és substituir-la per una reciclable i fer servir cartró o tela. Una simple bossa del supermercat no ecològica dura entre 150 i 300 anys! Si la fas servir, recicla o rebutja al contenidor correcte.
  • Ampolla de plàstic: són pràctiques i innòcues per a la nostra salut, però resistents i per això més que terribles per al medi ambient, ja que triguen fins a 4.000 anys a desaparèixer. Sí, has llegit bé.
  • Joguines: fins i tot una simple nina abandonada pot trigar fins a 100 anys a desaparèixer. La majoria de joguines porten plàstics i components que suporten l’acció de l’aigua i dels raigs solars.
  • Calçat: especial esment per al calçat esportiu, que és el que més es fabrica amb gomes i materials sintètics. Aquests ingredients mai no desapareixen, només es redueixen…
  • Piles: és important dipositar-les als contenidors específics i no barrejar-les amb altres restes a les escombraries, perquè contenen productes químics perillosos. Si es trenquen, alliberen el seu “verí”. Imagina el mal que suposa llençar una pila en un entorn natural. Triguen entre 500 i 1.000 anys a perdre la seva forma i desaparèixer (del tot?).

 

7. Utilitzar envasos biodegradables

Al nostre article sobre com reduir la contaminació (LINK art 13) també parlem de la necessitat urgent de reduir el consum de plàstics. El plàstic, igual que l’alumini, són materials que sens dubte han contribuït a facilitar l’envasament i ens han aportat practicitat entre altres beneficis, la pega és que estan inundant el planeta, cosa que representa un grau de toxicitat elevat per a flora , fauna i mars.

A més dels consells per reduir l’ús de plàstics, aquí volem compartir les opcions d’envasaments biodegradables que trobarem al mercat. Els materials biodegradables són els que estan fabricats majoritàriament de productes orgànics, per tant es reciclen o degraden de manera “natural” sense la necessitat de la intervenció humana: la calor del sol, la pluja, els bacteris, el vent, la humitat i els fongs s’encarreguen de fer-los desaparèixer. Els residus, a més, es poden utilitzar per compostar, resulten perfectes com a adob per a plantes.

Al mercat podrem trobar envasos dissenyats amb diverses finalitats, produïts a base de cartró, full de palmell, fusta, fibra vegetal, bambú o bioplàstic. Els envass fabricats amb bioplàstics són també, malgrat el seu nom, una alternativa sostenible: provenen de recursos vegetals com la canya de sucre o el midó de patata. El PHA o polihidroxialcanoat s’obté amb la fermentació de matèria primera vegetal a partir de determinats ceps de bacteris.

Els envasaments biodegradables produeixen menys residus, normalment calen menys energia per a la seva fabricació, són renovables al 100%, es poden fer servir com a fertilitzants, no alterin el sabor ni l’olor dels aliments, ni contenen substàncies químiques perjudicials. Són una excel·lent opció per contribuir a preservar el medi ambient.

UNEIX-TE A LA NOSTRA COMUNITAT